Hvis man, som mange andre danskere hvert eneste måned, står i den dejlige og heldige situation at man har fundet sin drømmebolig, prisen er inde for den ramme man har aftalt med banken og sælgeren har accepteret ens bud, så starter en lidt længere – til tider lidt forvirrende – proces. Udover spændingen og glæden ved at have fundet drømmehuset eller lejligheden, så vil aktiviteter som skødeskrivning, bankforbehold, besøg hos boligadvokat og lignende, fylde meget i hverdag i de næste 1½ til 2 ugers tid.
Lige når man har skrevet under på købsaftalen og denne er accepteret, så får banken papirerne, som de kigger igennem og (forhåbentlig) godkender, normalt har man et bankforbehold på 7 dage, dvs. finder banken noget i købsaftalen de ikke synes stemmer/er korrekt, kan de aflyse handlen for dig. Derudover er det nu at boligadvokaten kommer på banen. Ligesom der er et bankforbehold, er der også et advokat forbehold, dette ofte også på omkring de 7 dage.
Dette har man dog kun hvis man vælger at hyre en boligadvokat, og det er lige præcis dét der er den største og vigtigste grund til altid at hyre en boligadvokat – det gør nemlig både at boligadvokaten kigger købsaftalen igennem for fejl og mangler, kigger i lokalplaner for faktorer og planer der kan have konsekvenser for ens fremtid, som man ikke selv havde opdaget og som ejendomsmægleren heller ikke vidste/sagde, samt at man får styr på at skødeskrivning og tinglysning af skødet bliver klaret på den helt rigtige måde.
Når man står i den heldige situation at man skal købe bolig, så er der rigtig mange udgifter i en meget kort periode. Efter krisen i 07/08 blev loven ændret sådan at man nu som (kommende) boligejer(e) minimum selv skal have 5% af boligens pris i kontanter/på bankkontoen. Køber man et hus til en meget almindelig pris, f.eks. 2 mio. kr., ja så er 5% jo faktisk hele 100.000. Udover de 100.000 skal man så ofte også betale et stiftelsesgebyr til banken og kreditforeningen for de (ofte 2) lån man optager. Dertil kommer så tinglysning afgiften, som er 0,6% af boligens pris + et mindre gebyr.
Allerede her er vi altså ude i en masse kroner der skal op af lommen, bare for at foretage købet, også er der ikke engang tænkt på maling, nye møbler, ombygninger eller noget, og lige netop fordi det allerede er mange penge man skal af med, er der nogle der fristes til at skære den udgift fra, som man i princippet godt kan, men i 99,9 % af tilfældene er meget uklog, nemlig boligadvokaten. En boligadvokat koster ofte mellem 5 og 15.000 kr., og er i det store billede jo blot en mindre udgift, men når man står i det kan det virke som mange penge, men som nævnt ovenfor giver denne advokat altså enorm meget sikkerhed for os boligkøbere.
Be the first to comment on "Hyr altid en boligadvokat når du skal købe bolig"